CompSoil og Miljøservice igangsatte i sommeren 2024 et fuldskalaforsøg med kompostering af spildevandsslam, der overskred de vejledende grænseværdier for PFAS. Komposten bestod, foruden spildevandsslam, af neddelt haveparkaffald og halm.
Forsøgene viste en markant reduktion af PFAS, med 82-86 % for PFAS4 og 41-75 % for PFAS22.
Målet med forsøget var at dokumentere, at reduktion af PFAS4 og PFAS22 er mulig gennem optimeret, termofil, aerob og kontrolleret kompostering i to separate miler. Komposterings-processen strakte sig over to måneder fra slutningen af juni 2024. Herefter fulgte en to måneders eftermodningsperiode.
“Vi er glade for, at vores komposteringsforsøg bekræfter, at dette kan være en metode til behandling af PFAS-holdigt spildevandsslam. Endnu engang viser det sig, at mikroorganismer kan mere, end vi umiddelbart tror. Under de rette forhold er de et fremragende behandlingssystem – også til nedbrydning af skadelige stoffer,” udtaler Sune Aagot Sckerl, COO i Miljøservice.
Indholdet af de forskellige affaldsfraktioner blev analyseret for miljøfremmede stoffer i henhold til ’Bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål’ samt analyseret for PFAS4 og PFAS22, inden materialet blev sammenblandet og lagt op til kompostering. Efter afsluttet kompostering blev den færdige kompost fra begge miler vejet og analyseret på ny for PFAS4 og PFAS22. Forsøgene blev gennemført i samarbejde med Haugsted Consult ved Per Haugsted Pedersen, der tidligere har ledet et lignende projekt for Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Resultaterne fra det nye forsøg er i god overensstemmelse med tidligere erfaringer og resultater, og metoden har i begge tilfælde været den samme.
Forsøgene viser, at der sker en markant reduktion af PFAS, med 82-86 % for PFAS4 og 41-75 % for PFAS22
“Vi er stolte af at eje og drive et komposteringsanlæg, hvor denne type forsøg kan udføres. Det har krævet betydelige ressourcer og en målrettet indsats at gennemføre projektet efter konsulentens anvisninger, men resultaterne har gjort det hele værd. Det er vi meget tilfredse med,” siger Michael Storgaard Laursen, CEO i CompSoil.
Det er et håb for projektgruppen, at Miljøstyrelsen på sigt vil anse kompostering som en behandlingsmetode også for spildevandsslam med forhøjet indhold af PFAS, ligesom det allerede er tilfældet for fire øvrige miljøfremmede stoffer i spildevandsslam (LAS, NPE, DEHP og PAH).